Hivern
Ferreries donam la benvinguda a l’hivern amb l’ambient nadalenc i la màgia dels Reis d’Orient propi d’aquests mesos. Desembre Gener Febrer
Primavera
El pa, els llibres i les flors són els eixos temàtics de les propostes de lleure de la Primavera a Ferreries. Març Abril Maig
Estiu
A l’estiu, a Ferreries sortim al carrer per gaudir d’activitats a l’aire lliure i viure les nits a la fresca. Juny Juliol Agost
Tardor
A Ferreries, és temps per posar en valor la feina dels artesans i de mantenir viva la tradició al voltant dels bolets. Setembre Octubre Novembre
Ajuntament de Maó - Plaça Constitució, 1. Maó Tel. 680 63 56 03
 
 
LOGO
   

EL MUNICIPI

Ferreries, situat al centre de Menorca, ha experimentat un notable progrés durant aquestes tres darreres dècades tant en l'aspecte econòmic com social, gràcies a l'esforç i al caràcter emprenedor dels seus veïns, fet que els permet encarar el futur amb un considerable optimisme.

El terme municipal s'estén des de la costa de tramuntana o nord de Menorca, un petit tram comprès entre les platges de Cala Pilar i Cala en Calderer amb els macars dels Alocs i Cala Macarrà, fins a la costa de migjorn o sud, entre les platges de Cala Galdana i Cala Trebalúger amb les platges de Cala Mitjana i Cala Mitjaneta al bell mig, connectades per una gran extensió de bosc mediterrani totalment verge. Aquesta franja de terreny limita a l'est amb el municipi des Mercadal, al sud amb el des Migjorn Gran i a l'oest amb el de Ciutadella de Menorca. La seva extensió és de 67,39 quilòmetres quadrats amb una elevació de 140 metres sobre el nivell del mar.

Podem dividir clarament el terme municipal en dos sectors per la seva peculiar orografia. El sector nord, on es troben les elevacions més importants del terme: el puig de Santa Àgueda, de 260 metres d'altitud, i el puig de s'Enclusa, que limita amb la Mitjania i que emmarca l'anomenat Pla Verd.

En canvi el sector sud està drenat per una sèrie de profunds barrancs d'incomparable bellesa: el barranc d'Algendar, que desemboca a Cala Galdana, i el barranc de Son Fideu, que vessa les aigües a Trebalúger.

Gairebé dos terços del terreny estan sense conrear, poblats en part per extensions de pins, alzines i matoll mediterrani.

L'agricultura ha anat perdent pes en el conjunt de l'economia local. El conreu de cereals i la pastura han donat pas a una activitat essencialment ramadera que té enfocada la producció en la fabricació de formatge artesà (denominació d'origen Formatge de Maó) i la producció lletera.

Ferreries ha estat la població menorquina que més tardanament s'ha incorporat a la indústria turística. La seva proximitat a la urbanització de Cala Galdana -un dels centres turístics més bells de l'illa- ha fet que progressivament molts comerços del sector de serveis hagin desplaçat la seva activitat cap al litoral. Als darrers anys s'ha produït un increment de l'economia ferrerienca en el sector terciari en detriment del sector primari.
El potencial humà de la població, que històricament ha desenvolupat l'índex més alt de natalitat de l'arxipèlag, ha estat un factor decisiu que ha estimulat el trànsit des d'una economia agrària a una economia de tipus industrial nascuda amb el boom de la construcció de la dècada dels anys seixanta del segle passat.

Un dels principals atractius que té Ferreries per a la resta de menorquins i visitants és el producte de les seves indústries i la variada xarxa de comerços, que permet trobar al poble qualsevol article. De Ferreries són conegudes les fàbriques de calçat, apreciades internacionalment, les de mobles i fustes, les de bijuteria... Gran part d'aquestes indústries compten amb botigues pròpies on es poden adquirir els productes que elaboren.

Altres indústries auxiliars, a part de les empreses de construcció, que han sorgit a conseqüència de la terciarització de l'economia ferrerienca són les d'ebenisteria, jardineria i ferreria, entre altres.

Els menorquins vénen també a Ferreries a degustar i adquirir productes alimentaris de primera qualitat com ara pa, pastes i ensaïmades elaborats de manera tradicional i artesana; embotits fets pels carnissers amb carn de bestiar del camp menorquí; gelats artesans de diversos sabors, etcètera.

Un altre atractiu del poble són, com ja hem mencionat, els comerços d'articles d'interès general (roba, calçat, electrodomèstics, regals, productes per a la casa), que han experimentat una considerable millora en els darrers anys pel que fa a la qualitat dels productes que ofereixen i pel tracte personalitzat als clients.
Són també conegudes les tapes i els menjars casolans, tant de cuina tradicional menorquina com de gastronomia més internacional, que ofereixen bars i cafeteries a la seva clientela.

Val la pena de visitar els dissabtes al matí el mercat artesà de Ferreries. Té lloc a la plaça principal de la localitat i hi podem trobar tot tipus de productes artesans: des d'articles alimentaris elaborats pels pagesos del municipi, com ara formatges, embotits, confitures o mel, fins a productes propis de Menorca elaborats per les mans dels millors artesans, com macramé, objectes d'espart, vidre gravat o treballs de cuir.

Un dels productes més valorats són les avarques. Durant molt de temps les empraven tan sols els pagesos per a les feines del camp. Avui dia han adquirit una gran popularitat pel seu senzill disseny (consten de dues peces de pell i una sola de goma) i per la seva comoditat (idònia per als mesos d'estiu a Menorca).


 
Enllaços Relacionats
Ferreries- Menorca