L’OFICI DE BIJUTER
La bijuteria és la fabricació de joies de fantasia fetes amb metalls no nobles. La seva història està molt lligada a la joieria i especialment a Menorca, a la fabricació de bosses i moneders de malla d'or i plata, que es va intensificar durant el segle XIX.
Amb la crisi bancària de 1911 i la Primera Guerra Mundial, els empresaris menorquins van començar a cercar nous mercats i, sobretot, van diversificar la producció fent altres objectes de bijuteria i no només els moneders de plata. La innovació i la qualitat van ser trets característics de la bijuteria feta a l'illa i tècniques com la fabricació de plàstic injectat eren pioneres a tot l'estat.
L'ofici de bijuter és relativament recent. No s'encarregaven de fer una peça sencera, sinó que es responsabilitzaven d'una part del procés de fabricació i muntatge. Les matèries primeres van des de plàstics fins a diversos metalls com el llautó, similor, coure, alumini, ferro...
L’OFICI DE PELLETER
La pell ha estat utilitzada des dels inicis dels temps fins als nostres dies, a tot el món, sobretot en els climes més freds, especialment per la capacitat que té aquest material per a mantenir la calor del cos i també per la seva durabilitat, però van ser els europeus els que van començar a veure'l com un negoci.
La pell era cada vegada millor tractada i les confeccions més treballades, la qual cosa va fer que aquest material adquirís un estatus molt especial a l'hora de ser venut entre l'elit de la població en qualsevol racó del món. L’ús de la pell es manté en l’actualitat, encara que les peces de pelleteria no siguin tan assequibles i continuïn sent un producte que no és barat. Malgrat tot, la seva qualitat segueix essent excel·lent.
SOBRE L'ARTESANA:
Lorena Martí és creativa i no para de buscar. Al 2009, quan es va treure la carta d'artesana, la seva recerca en el món de l'artesania es movia entre la fusta, les pedres i els metalls. Anys més tard, evoluciona i opta per treballar de pelletera bossera. En aquest sentit l'artesania ha estat el seu puntal, ja que arrel de la seva feina ha estat fundadora de mercats com el Firac a Ciutadella -actualment es diu Costa Marina-, i Pasearte a Fornells – com a promotora dels concerts, les exposicions i tallers de pintura i escultura-. Porta 13 anys organitzant esdeveniments en projectes col·lectius, que dona a conèixer en la seva botiga, intentant mantenir l'intercanvi, fent col·leccions conjuntes, o exposant obres d'altres artistes.