Hivern
Ferreries donam la benvinguda a l’hivern amb l’ambient nadalenc i la màgia dels Reis d’Orient propi d’aquests mesos. Desembre Gener Febrer
Primavera
El pa, els llibres i les flors són els eixos temàtics de les propostes de lleure de la Primavera a Ferreries. Març Abril Maig
Estiu
A l’estiu, a Ferreries sortim al carrer per gaudir d’activitats a l’aire lliure i viure les nits a la fresca. Juny Juliol Agost
Tardor
A Ferreries, és temps per posar en valor la feina dels artesans i de mantenir viva la tradició al voltant dels bolets. Setembre Octubre Novembre
Ajuntament de Maó - Plaça Constitució, 1. Maó Tel. 680 63 56 03
 
 
LOGO
   

Pastisseria artesana

L’ofici de pastisser, englobat dins la família d’oficis del menjar i el beure, és ancestral. L'art de la pastisseria es remunta a una gran antiguitat i s'estén per tot el món ja que, tant en regions àrabs com a la Grècia i Roma antigues ja es consumien postres a base de sucre, mel i fruites. De l’Edat Mitjana es coneixen tractats i manuscrits sobre la pastisseria o l’elaboració de postres dolços amb la mel com a principal ingredient. Amb els anys la seva història evoluciona. L’origen de moltes postres i molts dolços l’hem d'atribuir a la necessitat de conservar els aliments, processant-los amb mel o sucre, com és el cas de les melmelades o la llet condensada. A més la cultura de l’aprofitament dels fruits de la terra, molt abundants en certes regions i èpoques de l’any, va portar a l’elaboració dels torrons i tots els seus derivats.

Cap a l'Edat Mitjana, la introducció del cacau a Europa va incrementar el consum de sucre per l'excel·lent combinació que en resultava. Així la xocolata es va popularitzar per les corts europees. Tot i que en aquesta època la producció de pastissos i postres ja es venia elaborant a nivell familiar, es pot assegurar que les pastisseries i botigues de dolços tenen el seu origen en les farmàcies, on a la rerebotiga-obrador es preparaven les receptes afegint sucre o mel per donar-los un gust més agradable.

Al segle XVII es va descobrir el llevat biològic, que va començar a especialitzar les professions de forner i de pastisser. Però l’ofici de pastisser, no s'estableix oficialment fins al segle XIX, quan es fixen les receptes bàsiques, es millora la tecnologia i processos que formen la pastisseria que coneixem avui en dia, en què s’ha arribat al domini del fred i del calor per obrir noves perspectives i millorar la qualitat i la productivitat.

A Menorca, tradicionalment cada família feia el pa a casa seva i després el duien a coure als forns públics, per això els pobles i ciutats eren plens de petits forns que donaven servei a la gent. Cap a finals del segle XIX però, ja hi havia alguns forns que feien pa i altres pastes per vendre. Tot i que l'ofici de pastisser és diferent a l'ofici de forner, avui dia tots els forns fan pastisseria i els pastissers també fan pa.
SOBRE L'ARTESÀ

La pastisseria es considera ofici artesà quan a partir dels coneixements transmesos a través de la història, generació rere generació, s’elaboren els productes manualment, defugint el treball mecànic i seriat. El 1983 es va fundar la Pastisseria Artesana Lluís Febrer, successora de l’antiga i prestigiosa Pastelería Serra. Des d’aleshores, combina tradició i innovació.

A Menorca ha participat a fires i mercats des dels seus inicis. Va participar a la important i recordada Mostra de cuina i pastisseria de Menorca, que tenia lloc cada any durant els anys 80 i 90 del segle passat, i a la primera Fira d'Artesania de Ferreries a la qual van assistir més de 15.000 persones. Lluís Febrer recorda que eren fires en què el dissabte s’acabava el gènere i havia de vetllar durant la nit per fabricar pel diumenge.

En Lluís encara guarda l’antiga màquina de fer besitos. Servia per formar caramels en forma de boletes que duen d'inscripció "Besos de Ferrerias" impresa. Hi havia diferents corrons per a fer diverses formes de caramel, però aquest model exclusiu el va fabricar el seu antic i estimat mestre, en Joan Serra, "es sucrer", ja que també tenia una fàbrica de bijuteria i els va fer ell mateix. La Pastisseria Serra va popularitzar el caramels típics de Ferreries allà pels anys 60. Avui en dia ja no se’n fan.

Devers l'any 2000 Lluís Febrer va iniciar la línia sense gluten, però ja feia temps que anaven tantejant el terreny. Actualment, han passat a fabricar més sense gluten que amb farina tradicional. Una part ho envien a fora, a diferents establiments que els encomanen i també fan enviaments particulars. Tenen comandes de Mallorca, Catalunya i de la resta d'Espanya; el més enfora que han enviat les seves elaboracions és a Jerez de la Frontera (Cadis), Santiago de Compostela, Toledo, Madrid... A més tenen la seva clientela fidel de Menorca, que incrementa gràcies als visitants estiuencs.